Plugga smartare – tips och råd om studieteknik

Det är ingen dans på rosor att plugga på universitet. Men det finns vissa strategier du kan tillämpa för att plugga mer effektivt och således smartare. Då får du mer tid över till allt annat kul som studielivet erbjuder.

 

Även om det inte finns någon plugga-smartare-lösning som passar alla som handen i handsken, finns det metoder som du kan tillämpa för att plugga smartare. I den här överblickbara artikeln har vi sammanställt några handfasta tips och råd om studieteknik för att underlätta pluggandet för dig. 

 

Läser du på distans har Distansinstitutet.se ypperliga förslag på hur du optimerar självstudierna. Våra tips riktar sig främst till dig som studerar på plats, men kan naturligtvis också vara till nytta för dig som läser på distans.

Skapa struktur över din skoldag

Det första du bör göra är att strukturera din skoldag bättre. Genom att planera varje studiedag in i minsta detalj gör du det inte bara lättare för dig att komma till skott, utan du ser också till att du genomför alla uppgifter i tid utan att bli stressad. Du kan förslagsvis investera i en kalender som hjälper dig att skapa bättre struktur. Skriv ner vilka dagar och tider du planerar att studera, alla tentor du måste skriva och de sidor du vill läsa varje dag.

Byt miljö då och då

Miljöombyte ska inte underskattas. Det är otroligt viktigt för att hjärnan ska kunna återhämta sig och prestera optimalt. Om du har som vana att plugga hemifrån kanske du vill överväga att sätta dig och plugga på universitetet istället, eller på ett café i närheten. Det viktigaste är att du inte sitter på samma plats hela tiden och studerar. Miljöombyten ger dig nya perspektiv, vilket är ett måste för att prestera till fullo under lång tid. Särskilt viktigt är detta under tentaperioder som innefattar dagar fyllda av konstant pluggande.

Gå igenom anteckningar från föreläsningar

För att få ut så mycket som möjligt från föreläsningar bör du föra anteckningar och genomgå dessa när du pluggar. Då håller du hjärnan engagerad under lektionerna, samtidigt som du kan använda dig av dina anteckningar när du finslipar din studieteknik. Genom att anteckna säkerställer du att du inte missar viktig information. Du kan dessutom söka upp sådant som du inte riktigt förstod under föreläsningen i efterhand.

Ställ frågor till lärare och andra kursare

Om något är oklart ska du inte vara rädd för att ställa frågor. Läraren är trots allt där för att besvara eventuella frågor och kommer bara att bli imponerad om du vågar höra dig för när du är osäker på något. 

 

Om din lärare inte är tillgänglig kan du ta för vana att höra med dina kursare. De har inte nödvändigtvis svaret på alla dina frågor, men det skadar inte att höra efter. Genom att fråga de andra i klassen får du dessutom nya perspektiv på saker och ting, vilket är särskilt gynnsamt om du läser ett samhällsvetenskapligt ämne. För att inte tala om att du får möjlighet att öva upp dina sociala färdigheter på vägen.